Sizlere uzun bir süredir yazamadım. Şimdi çeşitli peynir yapımlarıyla, yeniden karşınızdayım.
Önce kolay bir tarifle başlıyalım.
Malzemeler :
- 5 litre çiğ süt
- 1 çay kaşığı peynir mayası.
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu.
Yapılışı :
Sütümüzü alalım derin bir tencerede 40 dereceye kadar ısıtalım, peynir mayamızı bir çay tabağında bir tatlı kaşığı suyla sulandırıp sütümüzü mayalayalım, çok kalın olmayan bir örtü ile mayalanmaya bırakalım, 1.5 - 2 saat mayalanması için bekleyelim.
Tenceremizin kapağını açınca koyu bir teleme oluşmuş, üzerine peynir suyu çıkmış olacaktır. Telemeyi bastırarak üzerine çıkan suyu ayrı bir tencereye alalım, süzgeçin üzerine temiz bir tülbent serelim altına bir leğen koyup mayalanmış peynirimizi dökelim ve fazla suyunu çıkaralım, üzerine temiz bir ağırlık, koyup 2 saat bekletelim, bu işlemi yaparken tülbentteki peynirimize 2-3 parmak kalınlığında yuvarlak bir şekil vererek yapalım.
2 saatin sonunda peynirimizi tülbentten çıkaralım bir tencerede su kaynatalım ,peynirimizi istedeğimiz şekide 4 veya 6 parçaya bölelim, ve kaynayan suya atalım, 3-4 dakika kaynatalım, peynirlerimizi süzgeçin üstüne alalım, ılık hale gelince her tarafını kaya tuzu ile tuzlayalım. Peynirlerimizi bu şekilde 5-6 saat bekletelim, bu süre sonunda peynirimiz tüketime hazırdır, tüketeceğimizi ayırıp diğer parçaları streçleyip, derin dondurucuya atalım.
Bu peynirin kızartması nefis oluyor. Bu arada peynirimizi yaparken çıkan suları (haşlama suyu hariç) atmayalım, peynir altı suyundan lor tarifimizi de yazacağım.
Yorumlar