Bugün sizlerle kaşar peyniri yapacağız. İlk okuduğunuzda uzun ve zahmetli gelebilir ama uygulamaya geçince zevkli ve kolay olduğunu göreceksiniz.
5 litre ciğ süt alalım geniş bir tencereye koyup 36 derece ısıtalım ,1 çorba kaşığı yoğurtu hiç pütür kalmıyacak sekilde çırpalım ve sütümüze katıp iyice karıştılalım, sütümüzü 40dereceye kadar ısıtalım 1 çay kaşığı (silme) sıvı mayayı biraz su ile iyice karıştırıp sütümüze katalım ve sütümüzü iyice karıştırıp tenceremizi kapatalım hafif bir bezle sarıp 2-2.5 saat mayalanmaya bırakalım,vakti dolunca kapağını açıp elimizi düz bir şekilde sütümüze bastıralım elimize baktığımızda süt buşamamış ise peynirimiz mayalanmıştır. Tenceredeki telemeyi çok büyük olmayan karelere bölelim tencerenin dibine kadar kesmeye dikkat edelim, tencereyi yavaş hareketlerle sağa sola sallayalım,peynir suyunun üste çıkmasını sağlayalım, sonra iyice karıştırıp ocağa alalım dıştan içe doğru yuvarlaklar çizerek karıştıralım 50 dereceye kadar ısıtalım bu arada o yumuşak teleme parçaları birleşip kesek halinde toplanacaktır bunu ıslak tülbent serdiğimiz bir süzgeçin içine alalım tülbenti sıkark fazla suyunu sıkalım üzerine bir kapak kapatarak 18-20 saat bekletelim, süre sonunda elimizde suyu tamamen süzülmüş bir peynir olacaktır, daha sonra bu peyniri yine çok büyük olmayan küpler halinde doğrayalım sakladığımız peynir suyumuzu 85 dereceye kadar ısıtalım peynirlerimizi içine atalım ocağımızı kısalım yine yavaş yavaş karıştıralım peynirimiz yine toplanacak ve kaşımızda sünen uzayan bir peynir olacak peynir suyunun ısısını 85 üzerine çıkarmayalım peynir tamamen toplanınca düz bir satıh üzerne (ben tepsiye yerleştirdiğim kare borcamın tersini kullanıyorum) alalım ve elimizle katlaya katlaya şekil verelim, tekrar sıcak peynir suyuna batırıp 3 sefer aynı işlemi yapalım 4 . seferde düz açtığımız peynirimizin üstüne kaya tuzu sıvayalım ve tekrar kapatıp sıcak peynir suyumuza batıralım bu işlemide 2 sefer yapıp peynirimizin her tarafının tuzlanmasını sağlayalım,son birkez peynırımizi sıcak peynir suyuna batıralım bu sefer elimizdeki kalıba göre sekillendirelim, bu kalıp bir saklama kabı olabilir ,pastorize süt kutusu olabilir veya satılan peynir kalıbı olabilir, yerleştirdiğimiz peynirin en az yarım gün süzülnesini sağlayalım , peynirimiz hazır, ilk etapta peynirimizin rengi beyaz olacatır durdukça sarımtrak renge dönüşecektir,iki gün sonra tüketmeye başlayabilirsiniz.5 litre sütten yakşaşık 450 gram peynir elde ediliyor,mutlaka derece kullanın. Afiyet olsun
.
Yorumlar